top of page

Proprietăţile lânei 

Proprietăţile lânei 

Corpul omenesc respiră cu toată suprafaţa iar produsele din lână datorită proprietăţilor lor vă permit să oxigenaţi organismul şi vă asigură confortul de funcţionare. Dinamica firului, capacitatea firului de lână de a se contracta şi dilata în funcţie de temperatură, permite reglarea automată a temperaturii, datorită căreia puteţi evita supraîncălzirea organismului, ceea ce vă ajută să preveniţi apariţia unor boli grave cum ar fi: durerile articulare, bolile coloanei vertebrale, rinichilor şi reumatismul. Lâna de cea mai bună calitate eliminează cu succes ionizarea pozitivă, care are efect negativ asupra sănătăţii şi o schimbă în negativă care este naturală pentru organismul uman. Datorită acestor proprietăţi aşternutul este recomandat persoanelor care suferă din cauza alergiei. Micromasajul pe care îl asigură lâna la contactul cu suprafaţa corpului uman, stimulează şi regenerează. Prin stimularea circulaţiei sangvine diminuează riscul de infarct miocardic, îmbunătăţeşte alimentarea cu sânge a celulelor, circulaţia sangvină a creierului ceea ce influenţează pozitiv memoria şi concentraţia. Lâna de oaie conţine lanolină adică grăsime animală, care protejează de mizerie. Datorită lanolinei lâna este uşor de curăţat. Calităţile lânei 
Dintre toate fibrele de provenienţă animală, lâna are cea mai mare importanţă pentru noi şi este cel mai des utilizată. 

Calităţile fizice importante sunt:

* rezistenţă sporită la frecare  
* reţinerea umidităţii exterioare  
* higroscopicitate  
* absorbirea radiaţii UV  
* absorbire transpiraţie datorită porozităţii 

Lâna de oaie datorită structurii sale celulare este foarte higroscopică, adică posedă capacitatea de a absorbi şi reţine o cantitate mare de umiditate din mediu, datorită acestui lucru absorb ideală transpiraţia umană. Conţinutul de umiditate, care poate ajunge chiar până la 33% nu face impresia (la atingere) de material umed. Higroscopicitatea mare a acesteia are influenţă şi asupra proprietăţilor termice (nu redă intensiv umezeala absorbită şi foloseşte mai puţină căldură din mediu ceea ce vă protejează împotriva frigului). 

Datorită structurii poroase, suprafeţei solzoase şi ondulări lâna reţine înăuntru şi în jurul său un strat de aer, ceea ce ajută la menţinerea temperaturii constante. Cantitatea de aer conţinut în fibre este constantă pe durata utilizării produselor, deoarece datorită elasticităţii nu se deformează permanent. Acest lucru asigură izolaţie termică bună şi caracterul cald al produselor din lână. Datorită elasticităţii produsele din lână nu se lipeşte strict de pielea umană cu toată suprafaţa, ceea ce îi permite să creeze încă un strat izolator adiţional. În contact direct cu corpul lâna creează impresia de căldură şi confort şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui la nivelul pielii.

Proprietăţile curative ale lânei

Lâna este o fibră naturală, folosită de oameni de mii de ani, printre altele pentru producerea de îmbrăcăminte şi aşternuturi. Nnumeroase studii şi observaţii indică fără dubii, că posedă proprietăţi, care pot influenţa pozitiv sănătatea. Este folosită de mult timp în procesul de recuperare medicală şi în scopuri profilactice. 

Lâna posedă o serie de proprietăţi curative:
* diminuează durerile nervoase 
* durerile post-traumatice 
* durerile articulaţiilor
* aşternutul din lână vă asigură un somn sănătos 
   şi liniştit
* nu acumulează praf şi transpiraţie 
* elimină condiţiile de dezvoltare ale acarienilor 
* posedă proprietăţi antialergice


Produsele din lână au influenţă benefică în tratamentul multor afecţiuni, în special reumatice cum ar fi: 
* durerile de coloană vertebrală cu tensiune    dureroasă a muşchilor din jurul coloanei    vertebrale
* inflamarea muşchilor şi a ligamentelor 
* daune post-traumatice ale nervilor periferici
* tulburări cardiovasculare, artrită
* împiedică apariţia de arsuri (escare)

Lanolina

Menţinerea curată a aşternuturilor tradiţionale din materiale naturale cum ar fi puful este practic imposibilă. Transpiraţia şi praful care se acumulează pe parcursul anilor sunt un mediu ideal pentru dezvoltarea şi înmulţirea paraziţilor şi a bacteriilor. Excrementele lor microscopice provoacă numeroase alergii şi inflamaţii, interne şi de piele. Lâna naturală de oaie prelucrată în mod corespunzător conţine lanolină adică o grăsime animală naturală, care acoperă fiecare fir şi omoară bacteriile şi acarienii. Lanolina protejează de asemenea părul împotriva mizeriei iar dinamica firului menţionată anterior cauzează faptul că toate impurităţile se află la suprafaţa firului. La fel ca şi în cazul oilor vii, mizeria se adună doar la suprafaţă, în interior rămâne mereu un ţesut curat. Doar lâna de cea mai bună calitate vă asigură eficacitatea de curăţare pe o durată îndelungată de folosire a aşternutului. Lanolina are de asemenea o influenţă mare asupra organismului uman. Acţionează împotriva reumatismului, asigură respiraţie corespunzătoare de pe toată suprafaţa organismului, tonifiază, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui subcutanat întârziind astfel procesele de îmbătrânire. Conţinutul mediu de lanolină din lâna de oaie este situat între 15% şi 20%, în schimb în cazul merinosului australian între 40% şi 45% ceea ce sporeşte în mod evident capacitatea de eliminare a acarienilor.

Curăţare

În cazul petelor superficiale ale produselor din lână se recomandă curăţarea uscată. Cantităţi mici de detergent pentru produse din lână, care conţine lanolină trebuie vărsate în cantitate mică de apă cu temperatura de 30°C, formaţi spumă şi apoi cufundaţi un burete moale în spumă după care ştergeţi suprafaţa murdară. 
În cazul petelor mai mari se recomandă să spălaţi cu apă.
Spălatul umed trebuie efectuat în mână cu un detergent pentru lână care conţine laolină. 
Spălaţi la temperatura de 30°C prin apăsare, nu stoarceţi.

czyszczenie
bottom of page