top of page

A gyapjú tulajdonságai 

A gyapjú tulajdonságai 

Az emberi test teljes felületével lélegzik, a gyapjútermékek pedig, a tulajdonságainak köszönhetően elősegítik a szervezet oxigénnel való ellátását és biztosítják a test működésének teljes komfortját. A gyapjúszál dinamikája, ami azon alapul, hogy a hőmérséklet hatására a gyapjúszál összehúzódik vagy kitágul -lehetővé teszi a testhőmérséklet önszabályozását. Ennek köszönhetően elkerülhető a szervezetünk túlmelegedése és ezzel járó betegségek: ízületi és gerincfájdalom, vesefájdalom és reumás betegségek. A legmagasabb minőségű gyapjú erősen semlegesíti az egészségünket károsító pozitív ionizálást és a negatív ionokká változtatja, ami jótékony hatást fejt ki az emberi szervezetre. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhető, hogy a gyapjúból készült ágyneműt az allergiában szenvedő személyeknek ajánlják. A mikromasszázs, amit a gyapjúszálak végzik az emberi bőrrel való érintkezése során, serkenti és regenerálja a szervezetet. Javítva a vérkeringést csökkenti a szívinfarktus rizikóját, javítja a sejtek vérrel való ellátottságát, segíti az agy vérkeringését, ezáltal kedvezően befolyásolja az emlékezőtehetség és figyelem-összpontosítás növelését. A birkagyapjú a szennyeződés elleni védelmet biztosító lanolint- az állati eredetű zsíros anyagot tartalmazza. Ennek köszönhető, hogy a gyapjú könnyen tisztítható. A gyapjú erényei 
Az összes állati eredetű szálas anyagok közül a legnagyobb jelentőségű és leggyakrabban alkalmazott anyag a gyapjú. 

Az értékes fizikai tulajdonságai: 

* nagy kopásállóság
* külső nedvesség elleni védettség 
* higroszkóposság 
* az UV sugárzás elleni védelem
* a porózus jellegének köszönhető jó izzadságfelszívódás 

Sejtfelépítése révén a birkagyapjú erősen higroszkópos, ami azt jelenti, hogy képes megkötni nedvességet a környezetéből, azért a gyapjútermék kitűnően felszívja az emberi verejtéket. A nagy, 33 százalékot is elérő nedvességtartalom mellett sem tűnik nedvesnek (a tapintásnál). A magas higroszkópossága befolyásolja a termikus tulajdonságait (véd a hidegtől, mert a beszívott nedvességet nagyon lassan adja át, közben kevesebb hőmennyiséget vesz fel a környezetéből). 

A porózus szerkezetének, pikkelyes felületének és hullámosságának köszönhetően a gyapjú magában és maga körül megtartja a levegőt, ami kedvez az egyenletes hőmérséklet megtartásának. Mivel a szálak rugalmasak, azért ellenállóak a maradó alakváltozással szemben. Emiatt a termék használata közben nem változik a közöttük lévő levegő mennyisége. Ez a jó hőszigetelésnek és a gyapjúból készült termékek melegtartó képességének alapja. A gyapjúból készült termékek rugalmasságának köszönhető, hogy nem tapadnak szorosan a bőrre, úgy a bőr és a termék között még egy hőszigetelő-légréteg keletkezik. Az emberi testtel való közvetlen érintkezésénél a gyapjú kellemes melegérzést okoz, ráadásul javítja a bőr vérkeringését.

A gyapjú egészségjavító tulajdonságai 

A gyapjú a természetes szálas anyagok egyike. Az emberek évezredek óta használják, többiek között a ruházat és ágynemű készítéséhez. Számos kutatás és megfigyelés cáfolhatatlanul igazolta, hogy a tulajdonságai jótékony hatással vannak az ember egészségére. Évek óta használják a rehabilitációs folyamatokban és betegségmegelőzés céljából.  

A gyapjúnak számos egészségjavító tulajdonsága van: 
* enyhíti az idegi eredetű fájdalmakat 
* sérülésből eredő fájdalmakat 
* végtagok ízületi fájdalmait 
* a gyapjútakaró egészséges és nyugodt alvást    biztosít 
* nem akkumulálja a port és a verejtéket 
* megsemmisíti az atkák szaporodásának    kedvező feltételeket 
* antiallergén hatású 


A gyapjútermékeknek rendkívül nagy jelentőségük van a számos, főleg reumás jellegű betegség kezelésénél:  
* a gerinctartó izmok görcseivel párosult    gerincfájdalmak 
* izom és ínszalaggyulladás 
* traumás perifériás idegsérülés 
* keringési rendszer rendellenességei, arthritis 
* fekvési sebek megelőzése 

Lanolin 

A hagyományos természetes anyagokból, pl. tollpihéből készült ágynemű tisztántartása gyakorlatilag lehetetlen. Az évek folyamán összegyűlt verejték és por kiváló életteret és szaporodási lehetőséget, biztosit a paraziták és baktériumok számára. A parányi ürülékei számos allergiát, belső és külső gyulladásos betegségeket okoznak. A megfelelő módon feldolgozott természetes birkagyapjú a lanolint -a természetes, állati eredetű zsíros anyagot tartalmazza, amely bevonja az egyes gyapjúszálakat és megöli a baktériumokat és az atkákat. A lanolin védi a gyapjút a szennyeződés ellen. A már korábban említett gyapjúszál dinamikája okozza azt, hogy az összes szennyeződés a gyapjú felületére kerül. Úgy, mint az élő állaton, a piszok csak a felületére tapad, viszont belül a szövet állandóan tiszta marad. Kizárólag a legmagasabb minőségű élő gyapjú képes megtartani az öntisztító képességet az ágynemű hosszantartó használata közben. A lanolin kitűnően befolyásolja az emberi szervezetet is. Kitűnő reuma elleni hatása van, biztosítja a bőr lélegeztetését az egész felületén és javítja a bőralatti vérkeringést, ezáltal késlelteti az öregedési folyamatot. A birkagyapjú átlag lanolin tartalma a 15 - 20 % között, az ausztrál merinóé, 40 - 45 % között van, ami lényegesen növeli az atkaölő hatását. 

TISZTÍTÁS

Kevésbé piszkos gyapjútermék esetén a száraz tisztítást ajánljuk. Kevés 30°C -os hőmérsékletű vízben feloldjuk a lanolin tartalmú gyapjú mosószert, felhabosítjuk, majd puha szivaccsal, finoman dörzsölve visszük fel a habot a szennyezett felületre. Nagyobb szennyeződésnél a vízben mosás indokolt. 
Kézzel mossuk a gyapjú mosásra alkalmas lanolin tartalmú mosószerrel. 
Nyomkodva mossuk, 30°C -os hőmérsékletű vízben. Ne csavarjuk ki. 
Vizesen teregessük szét.
Várjuk meg, hogy teljesen megszáradjon. 
Ne vasaljuk.
A gyapjúterméket centrifugálni nem szabad.
Szárítás közben védjük a tűző naptól. 

czyszczenie
bottom of page